Učení na nočník

Učení na nočník

Neměl by už Petříček chodit na nočník? Není Alenka už stará na nošení plenek? Lucinka by už přece měla umět vydržet, nebo ne? Která maminka tyto otázky nezažila – ať si je pokládala sama, nebo se zajímalo příliš zvědavé okolí. Neobávejte se, pokud  vaše malé ještě nevyrostlo z plenek. Každé dítě má své tempo, kterým se věci učí a zbytečně něco uspěchat by mohlo přinést více škody než užitku. Raději ať se dítě na nočník naučí až ve třech letech, než aby se ho bálo.

 

Ideálním věkem pro učení na nočník je podle odborníků období mezi 24. a 36. měsícem věku dítěte. Neznamená to ale nutně, že některé mladší dítě již nemůže být připraveno. Více než na věku záleží na dětské zvídavosti, vyspělosti a schopnosti učit se. Existuje několik signálů, na které se můžete zaměřit a vypozorovat díky nim, zda je vaše dítě na tento krok připraveno.

 

Jedním z prvních znaků, že je vhodné začít s učením na nočník je to, že dítě je schopné zůstat alespoň dvě tři hodiny suché. Dále může napovědět to, že stolice dítěte je pravidelná, potomek se na nočník vyptává, umí se sám svléknout a podobně. Nejjasnějším signálem je, když si dítě začne samo sedat na záchod nebo na nočník.


A jak na samotné učení na nočník? Nejprve na něj dítě posaďte oblečené, aby se mohlo s novým předmětem seznámit a necítilo se nepohodlně. Pak na něj již miminko usazujte bez plen a pomalu a klidně mu vysvětlujte, co po něm vlastně chcete. První úspěchy s nočníkem budou spíše náhodného charakteru, přesto vždy dítě pochvalte, aby mělo z používání nočníku radost. Pokud chcete průběh učení na nočník zrychlit, přebalujte dítě rychle a během přebalování si s ním nehrajte – musíte ho pro něj udělat nezajímavým a nudným.


Máte doma batole, ale nemáte nočník? Nevadí, podívejte se do naší nabídky, máme zde spoustu různých barev, nějaký vás jistě zaujme. Veškeré naše nočníky jsou z kvalitních materiálů a vaše malé ho jistě brzy začne s radostí používat.